]]>

« Home | Ergonomics handbook » | اثرات صدا بر عملکرد انسان » | Accident costs » | W. Heinrich Principles » | معرفی کتاب جديد » | اثرات و عوارض کار نشسته » | معرفی کتاب » | سیستمهای مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ایhttp://www.g... »

Saturday, February 11, 2006

ERGONOMÝ BÝLÝNCÝ

ERGONOMÝ BÝLÝNCÝ

Ergonomi, yunanca iþ anlamýna gelen ergon ile prensipler, kanunlar anlamýna gelen nomos adlý iki kelimenin birleþiminden oluþmuþtur ve iþ bilimi anlamýna gelmektedir.Ergonomi kelimesi son zamanlarda sýkça kullanýlmasýna raðmen yeni bir bilim deðildir. Kelime ilk kez 1857 yýlýnda kullanýlmýþtýr.

Bazý Tanýmlar

Ergonomi esas itibariyle iþ yerinin çalýþana uydurulmasýdýr. Ne kadar çok uyum saðlanýrsa o kadar çok güvenlik ve çalýþanýn etkinliði saðlanýr.
Ergonomi, ürünleri, görevleri ve çevreyi çalýþanlara uyumlandýrarak kalite, verimlilik ve performansýn önündeki bariyerleri kaldýrýr.
Zayýf Ergonomi uygulamalarý nelerdir?
Günümüzde niçin ergonominin adýný sýkça duyuyoruz?
Ýþ yerinde yeni riskler, tehlikeler mi var?
Zayýf iþ yeri tasarýmýnýn sonuçlarý 17. yüzyýlda ilk kez belgelenmiþtir.Aþaðýdakileri hiç duydunuz mu?

Tarihi Mesleki Rahatsýzlýklar

- Bayan hizmetlilerin dizleri
- Bulaþýk yýkayan kadýnlarýn baþparmaðý
- Yazarlarýn el kramplarý
- Veri iþleme hastalýðý
- Rahiplerin ve rahibelerin dizleri
- Halý dokuyanlarýn altlarý
- Çöp toplayanlarýn omuzlarý
- Terzilerin bilekleri

Bu tarihi mesleki rahatsýzlýklar hala daha günümüzde bulunuyor mu? Evet.Bu gibi rahatsýzlýklar kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý olarak çaðrýlan geniþ incinme ve rahatsýzlýklar kategorisinin bir bölümüdür.Kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý genellikle þiddetli travmalar tarafýndan oluþmazlar ama kaslar, tendonlar (kiriþler), baðlar, eklemler, kýkýrdaklar gibi yumuþak dokularda ve sinir sisteminde tekrarlý incinmeler nedeniyle yavaþça ortaya çýkarlar.Kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý, ofiste çalýþanlardan endüstri iþçilerine, atletlere ve hobi ile uðraþanlara kadar herkeste görülebilir.Ýþle Ýlgili Kas Ýskelet Sistemi Rahatsýzlýklarý, iþ metotlarý ve çevrenin neden olduðu ve kötüleþtirdiði kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýdýr.Çalýþanlarýn fiziksel yeteneklerinin iþin fiziksel gereklilikleri ile uyuþmadýðý zamanlarda ortaya çýkarlar.

Bazý Kas Ýskelet Sistemi Rahatsýzlýklarý

Tendonlar, tenis ve golfcülerin dirsekleri, dizler, tetik parmaðý, carpal tüneli sendromu ve sýrt gerilmesi
Ýþle Ýlgili Kas Ýskelet Sistemi Rahatsýzlýklarýnýn Diðer Adlarý

- Tekrarlý Gerilme ya da Stres Ýncinmesi (RSI)
- Tekrarlý Haraket Ýncinmesi (RMI)
- Kümülativ Travma Rahatsýzlýðý (CTD)
- Aþýrý Kullanma Sendromu
- Faaliyetle Ýlgili Aðrý Sendromu

Ergonomi iþ koþullarýndan kaynaklanan kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý önlemek için yardým edebilir.






Hangi Ýþ Karakteristikleriniz kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý konusunda sizi riske atar?Çeþitli iþle ilgili kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarý, risk faktörlerine aþýrý, tekrarlý ve uzun süreli maruz kalma ile çalýþanlarýn bedenlerine zarar verebilir.
Risk faktörleri þunlarý içerir;
- Tekrarlama
- Bedenin uygunsuz duruþu
- Statik duruþ
- Düþük sýcaklýklarda çalýþma
- Aþýrý yüklenmeler
- Titreþim
- Sýkýþma
- Yetersiz iyileþme

TEKRARLAMA







Ayný hareketi ya da bir grup haraketi aþýrý bir biçimde yapma


Tekrarlamaya örnekler
- Her bir kaç saniyede ayný haraketi tekrarlama ya da arka arkaya 2 saatten fazla ve dakikada iki seferden fazla ayný beden parçalarýný içeren haraketlerin döngüsel tekrarý
- Bir iþ gününde 4 saatten fazla sürekli klavye ya da bir aleti kullanmak
- Hareketlerin aþýrý tekrarý tendonlarý tahriþ edebilir ve sinirler üzerindeki basýncý artýrabilir.

BEDENÝN UYGUNSUZ DURUÞU, nötrün dýþýndaki duruþlardýr.Nötrlük en çok gücü ve kontrolü saðlayan her bir eklemin en uygun pozisyonudur.
Fiziksel sýnýrlarý geren uygunsuz duruþ ya da desteksiz duruþ, sinirler üzerinde baský yapabilir ve tendonlarý tahriþ edebilir.










Önce: Laboratuvar teknisyeni nötr olmayan bir pozisyonda hem ekrandaki görüntüyü görmek için öne doðru boynunu eðer hem de kaðýda yazmak için ön kolunu (dirsekle bilek arasý) masaya dayamak için büker.

Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda . Deniz askeri nötral pozisyondan ekraný kolayca görebiliyor. Ýþ istasyonu, kullanýcýlar ile farklý iþ yükseklikleri için ayarlanmaktadýr.Ayaktayken iþ dirsek yüksekliðinde yapýlmaktadýr.

UYGUNSUZ DURUÞLARA ÖRNEKLER
- Tekrarlý bir þekilde günde 2 satten daha fazla baþ seviyesinin üzerinde ellerle ya da omuz seviyesinin üzerinde dirseklerle çalýþma
- Günde 2 saatten daha fazla diz çökme ya da çömelme
- Günde 2 saatten fazla sýrt, boyun ya da kol bileði bükülmesi
- Otururken ayaklarýn desteksiz bir biçimde býrakýlmasý

BÝLGÝSAYAR KULLANIMI ÝÇÝN NÖTRAL DURUÞ













Bilgisayarýnýzýn ekranýný direk olarak kolunuz uzunluðunda önünüze yerleþtirinEkranýnýzýn üst kýsmý göz seviyenizden çok yukarda olmamalýdýr (Tabii çift odaklý gözlük kullanmamak þartýyla).Kaðýtlarý masa üzerinde tutmaktan çok bilgisayar ekranýnýza yakýn bir yerde doküman tutucu kullanýn.Fareniz klavyenizin yanýnda ve kullanýcý oturma pozisyonundayken dirsek yüksekliði ile ayný yükseklikte olmalý.Dizler rahat bir þekilde bükülmeli, ayaklar rahatça yüzeye dayanmalýdýr.Eðer klavye yüksekliði dirsek yüksekliðine sandalye ayarlanarak yükseltilebiliyorsa bir ayak desteði kullanýlmalýdýr.Oturma yüksekliðini öyle ayarlayýn ki üst kol dikey olarak asýlabilsin.Dirsekler 90 derece bükülmüþ, omuzlar rahatlamýþ, kol bilekleri olduça düz.Sýrtýn küçük bir bölümüne saðlam bir destek saðlayacak þekilde arka desteði ayarlayýn.

STATÝK DURUÞ:

Ayný pozisyonu koruma ya da belli bir zaman diliminde ayný kas gücünü korumaÇalýþanlarýn uzun süreli durduðu statik duruþlar ya da pozisyonlar kaslara zarar verip kan akýþýný sýnýrlayabilir.






Önce: Tamirci, uçaðý onarýrken kollarýný ve ellerini kaldýrýr pozisyonda ve desteksiz bir þekilde statik bir duruþ sergiliyor.Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda: Tekerlekli destek aracý tamirciye yardýmcý olur ve onu iþine yakýnlaþtýrýr.

DÜÞÜK SICAKLIKLAR

Soðuk ortamlarda çalýþma sinirlerin zarar görmesine neden olabilir.Düþük sýcaklýklarda çalýþma ters bir biçimde çalýþanýn koordinasyonunu ve el becerilerini etkileyebilir ve çalýþanýn ayný iþi yapmak için gerekli kuvvetten daha fazla kuvvet kullanmasýna neden olur.

AÞIRI YÜKLENMELER

Kuvvet: þiddetli bir fiziksel güç harcamaGüç Harcama: Tendomlar vasýtasýyla iletilen ve kaslar tarafýndan üretilen gerilim.Aþýrý kas gerilimi, yorgunluða yol açabilen maksimum kas yeteneði ile kaslarý büzebilir ve böylece kaslara ve baðlantýlý dokulara zarar verebilir.Önce: 3 denizci çöpü boþaltmak için çöp kutusuna týrmanýyor ve atýðý çöp kutusuna boþaltýyor. Bu þekilde yaparak sýrt gerilimi riski ve yaralanmayý göze alýyorlar.Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda: Sadece bir çalýþan çöpü 3 çalýþanýn yapacaðý zamanýn yarýsý bir zamanda kolayca boþaltabiliyor.
Kuvvetli Güç Harcamalara Örnekler
- Herhangi bir zamanda 34 kg'dan daha fazlasýný kaldýrma
- Günde 10 seferden daha fazla 25 kg'dan daha fazlasýný kaldýrma
- Günde 25 seferden daha fazla kol uzunlðunda, omuzlarýn üzerinde ve dizlerin altýnda bir yükseklikten 11 kg'dan daha fazlasýný kaldýrma
- Günde 2 saatten fazla 9 kg'dan daha çok itme ve çekme
- Günde 2 saatten daha fazla el ile 1 kg'dan daha fazla ve desteksiz bir nesneyi sýkýþtýrmak- Günde 2 saatten daha fazla el ile 4,5 kg'dan daha aðýr ve desteksiz bir nesneyi sýkýca tutmak

TÝTREÞÝM
Tek Bir Noktada Titreþim
El ve kol maruziyeti, güç aletleri gibi titreþen neslerden kaynaklanýr.Titreþen aletlere örnekler
- Günde 30 dakikadan daha fazla yüksek titreþim düzeyinde titreþen ekipman ve aletlerin kullanýmý (Zincirli testere, kriko çekiç, vurmalý aletler, yontan ve perçinleyen çekiç)
- Günde toplam 2 saatten daha fazla orta seviyedeki titreþim düzeyinde titreþen ekipman ve aletlerin kullanýmý (testere, öðütücüler ve zýmpalayýcýlar)


Önce: Denizci standardýn üzerinde bir titreþime maruz kalýyor.Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda: Daha düþük titreþim aleti titreþimi güvenli seviyelere düþürür.




Bütün Bir Vücutta Titreþim

Titreþime bütün vücut maruziyeti, fork-liftler, vinçler, kamyonlar, otobüsler, metrolar ve uçaklar gibi araçlardan kaynaklanýr.Bütün vücut titreþimine, yüksek ya da uzun süreli maruziyet iskelet kaslarýný etkileyebilir ve sýrtýn alt bölgelerinde aðrýya neden olabilir.

SIKIÞMA
Yumuþak dokunun, kemik ile sert veya keskin bir nesne arasýnda sýkýþmasý.Kavramadan ya da el aletlerinin köþeleri ile temasdan kaynaklanan sýkýþma, kan akýþýný ve sinir iletimini azaltarak vücudun küçük bölümlerindeki kuvvetten kaynaklanabilir, tendonlara ve tendon korumalarýna zarar verebilir.








Önce: Çalýþan, kabýn keskin kenarlarý üzerine bileklerini koymaktadýr. Bilekler nötral olmayan pozisyona doðru uzanmaktadýr.
Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda: Çalýþan bileklerini dinlendirir ve ön kolu koruyucu pad üzerindedir. Bu þekilde bilek ve ön kol nötral pozisyondadýr.








Önce: Aletin tutamaklarý küçük ve çalýþanýn sýkýca kavrayabilmesi için keskin kenarlarla açýlýdýr.Ergonomik Ýyileþtirme Sonrasýnda: Alet tutamaklarý daha az kavrama gücü gerektiren ve daha çok kullanýcý dostu olarak çalýþanýn ellerine uyacak þekilde oluþturulmuþtur.







Diðer faktörler kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýna katkýda bulunabilir mi?Bütün ergonomik risk faktörleri fiziksel deðildir bazýlarý iþ çevresi ile ilgilidir.Ýþteki stres, çalýþma arkadaþlarý ve amirler ile uyuþmazlýk, çatýþma, kotalar, emsal baskýsý, sýkýntý, son teslim tarihi, yaptýðýnýz iþler üzerinde kontrol eksikliðiniz bile kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýna katkýda bulunabilir ama neden olamaz.Kiþisel faktörler kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýna katkýda bulunabilir mi?Bazý kiþler, kiþisel faktörler nedeniyle kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýnýn geliþtirilmesinde büyük bir riske sahiptir.- Yaþ ve cinsiyet- Hobiler- Önceki Ýncinmeler- Fiziksel kondisyon- Týbbi þartlar (diabet ve kireçlenme gibi)- Hamilelik- Þiþmanlýk- Tedaviler- Sigara- Aþýrý yorgunluk, bitkinlikKas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýnýn belirtileri nelerdir?- Eklemlerin ve kaslarýn sýzýlý aðrýmasý- Aðrý, sýzý, ürperme ve uyuþukluk- El ve ayak parmaklarýnýn beyazlamasý- Aðrýlarýn ani ve keskin býçak gibi atmasý- Þiþlik ve iltihap- Tutulma ya da zor hareket etme- Yanma duygusu- Gece boyunca aðrý, sýzýEðer kas iskelet sistemi rahatsýzlýðýnýn belirtilerini yaþýyorsanýz ne yapmalýsýnýz?Eðer kas iskelet sistemi rahatsýzlýðý yaþýyorsanýz, bu durumu endüstriyel hijyenistinize, iþ güvenlikçinize, ya da danýþmanýnýza bildirmelisiniz.Aðrý, sýzý ve rahatsýzlýk iþten ayrýldýktan sonra da gitmiyor ya da normal faaliyetlerinizi yaparken de ortaya çýkýyorsa, hemen bir doktoru ya da mesleki saðlýk memurunu görmelisiniz.
Kas iskelet sistemi rahatsýzlýklarýndan nasýl kaçýnýrsýnýz? Açýkgöz ve akýllý çalýþýn, sýký ve sert deðil.
- Nötral duruþta çalýþýn
- Aþýrý kuvvet ve tekrarlarý azaltýn
- Herþeyi kolayca ulaþabilecek yerlere ve uygun yüksekliklere koyun
- Isýsý uygun yerlerde çalýþýn
- Statik, desteksiz duruþlarý ve basýnç noktalarýný azaltýn
- Uygun kaldýrma tekniklerini kullanýn ve kaldýrma araçlarýndan faydalanýn
- Zor görevler için yardým isteyin
- Kýsa aralar verin (micro-breaks), ayaða kalkýn, esneyin, görevinizi deðiþtirin.
- Konforlu bir çalýþma ortamý oluþturunErgonomi sizin için ne yapabilir?Ýyi iþ yeri tasarýmýnýn beklenen yararlarý þunlardýr.
- Ýþ ile ilgili incinme ve rahatsýzlýklarýn azaltýlarak saðlýk ve güvenliðin iyileþtirilmesi
- Konforun, moralin ve iþ doyumunun geliþtirilmesi
- Personel devir oranýný ve çalýþanlarýn tazminat maliyetlerini azaltýlmasý ve verimliliðin artýrýlmasý

Daha fazla bilgi için bakýnýz

NAVFAC web site
– contains ergonomic tools, resources, guides, training and awareness material www.navfac.navy.mil/safety (Select - Program Categories - Ergonomics)

NAVOSH website- Contains success stories of ergonomic interventions throughout the Navy www.navosh.net/ergonomics

DoD Ergonomic Working Group - Contains Guide to Setting up an Ergonomics Program and many other toolschppm- www.apgea.army.mil/ergowg/index.htm

NIOSH- order many free ergonomic documents including Elements of Ergonomics Programs and Cumulative Trauma Disorders in the Workplace www.cdc.gov/niosh/

Navy Policy 5100.23F Chapter 23 – Ergonomic Program

Kaynak

Donanma Mühendislik Hizmetleri Komutanlýðý Teknik Destek Hizmetleri Cathy Rothwell, PE Ergonomi Programý Yöneticisi, rothwellcb@efdsw.navfac.navy.mil
Mindy Smith, MEng, AEP Ergonomik Teknik Destek - Batý Kýyýsý smithmb@navfac.navy.mil

Theresa Stack, MS, AEP Ergonomik Teknik Destek - Doðu Kýyýsý stacktl@navfac.navy.mil

Çeviren H. Okan DURMUÞ
Kalite Güvence Müdürü / Quality Assurance Director
Enka Plastik ve Kalip San. / Enka Plastic & Mould Co.


E-mail this post



Remenber me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Add a comment

 
Subscribe to IOHE
Powered by groups.yahoo.com